
Σπόροι chia
Σπόροι chia

Oι σπόροι chia προέρχονται από το φυτό Salvia hispanica L. και αποτελούσαν βασικό καλλιεργήσιμο φυτό στο Μεξικό και στη Γουατεμάλα. Καλλιεργούνταν ως τρόφιμο από το 3500 π.Χ. και προσφερόταν στους Αζτέκους θεούς σε θρησκευτικές τελετές. Σύμφωνα με βιομηχανικά στοιχεία, η αγορά των σπόρων chia αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022.
Είναι πλούσιοι σε:
- Πολυακόρεστα λιπαρά, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα
- Φυτικές ίνες
- Πρωτεΐνη
- Ασβέστιο
- Φώσφορο
- Ψευδάργυρο
2 κ.σ. σπόροι chia περιέχουν 140 θερμίδες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 11 γραμμάρια φυτικών ινών, 7 γραμμάρια ακόρεστων λιπαρών οξέων, 18% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (RDA) σε ασβέστιο ίχνη μετάλλων, όπως ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Αποτελούν τη μεγαλύτερη φυτική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Οι σπόροι chia αποτελούν ολοκληρωμένη πηγή πρωτεΐνη, καθώς περιέχουν όλα τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει το σώμα μας.
Οι ισχυρισμοί υγείας σχετικά με τους σπόρους chia περιλαμβάνουν τη μείωση της όρεξης και του βάρους, τη μείωση των τριγλυκεριδίων και τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο διαβήτη τύπου δύο.
Χρησιμοποιήστε τους στο πρωινό σας:
Παρασκευή ζέλης (gel) από σπόρους chia:
Oι σπόροι chia απορροφούν νερό γρήγορα (πάνω από 10 φορές το βάρος τους μέσα σε υγρό!) . Προσθέτουμε ¼ της κούπας σπόρους σε 1 κούπα υγρού, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε. Αφήνουμε το μίγμα να ηρεμήσει για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι η υφή να μετατραπεί σε μία απαλή ζελατίνη. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας. Το προσθέτουμε σε smoothies και σούπες για να ενισχύσουμε τη θρεπτική τους αξία και να γίνουν πιο πηκτά και συνεκτικά.
Παρασκευή υποκατάστατου αυγού από σπόρους chia:
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση ολόκληρων αυγών στην αρτοποιία. Για ένα ολόκληρο αυγό, αναμιγνύουμε ένα κ.σ. της σούπας σπόρους chia με 3 κ.σ. νερό . Αφήνουμε το μίγμα να ηρεμήσει για 5 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να πήξει και να αποκτήσει τη συνεκτικότητα ενός ωμού χτυπημένου αυγού.
(πηγή: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds)

Διαβάστε επίσης :


Σπιτική Πίτσα

Ποπ-κορν / καλαμπόκι

Κοροναϊός: 8 συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

ΕΦΕΤ Ενημέρωση σχετικά με την ανάκληση φύλλων για spring rolls που περιέχουν γάλα χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα

ΕΦΕΤ Επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 386.117,50 ευρώ σε επιχειρήσεις τροφίμων

Ένα αβοκάντο την ημέρα την LDL χοληστερόλη πιθανότατα κάνει πέρα!

12 τάσεις σε τρόφιμα και ποτά για το 2020

Πρότυπο σχήμα αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΚ 2406/96) / Διάκριση αλιευμάτων και αξιολόγηση.

Καρχαρίες και σαλάχια καταλήγουν στο πιάτο μας

Διαφορετικές ποικιλίες ελιάς

Αποκωδικοποιήθηκε το "DNA" της φέτας, ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της!

25 τρόφιμα που πρέπει να φας μέσα στον Δεκέμβριο

Μαρμελάδα ακτινίδιο χωρίς ζάχαρη με σπόρους chia

Ακτινίδιο

ΕΦΕΤ Έλεγχοι ενόψει Χριστουγέννων

Διατροφική Επισήμανση

Αερόβια άσκηση και Μεταβολισμός

VFUT 2019: Αγκαλιάζοντας τη φύση – Ένας αγώνας επιβίωσης!!!

ΕΦΕΤ Επιτραπέζια ελιά

Κανόνες για αποτροπή της "εξάπλωσης" των μικροβίων

Εύκολη, υγιεινή, σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella) χωρίς ζάχαρη

Φουντούκι, ένας μικροσκοπικός, αλλά πολύτιμος καρπός

"Όπλο" απέναντι στον καρκίνο... το καρότο

"Βόμβα" θρεπτικών συστατικών... smoothie φρούτων και λαχανικών

Χημικές ουσίες από πλαστικοποιητές και αντικολλητικά τηγάνια στον οργανισμό των Eυρωπαίων
