Ένα πολύτιμο δώρο που μας χάρισε η φύση... το μέλι

2019-12-02

Μέλι

Η πιο εκλεπτυσμένη τροφή της φύσης

Η ιστορία του μελιού είναι παλαιότερη από την ίδια την ιστορία. Σε τοιχογραφία στην Ισπανία που χρονολογείται 8.000 χρόνια πριν απεικονίζεται συγκομιδή μελιού και είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται ως τροφή, ως φάρμακο και για άλλους σκοπούς από πολιτισμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το μέλι βέβαια δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους. Είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες, το πιο σημαντικό ζώο του πλανήτη μας. Οι μέλισσες επισκέπτονται εκατομμύρια άνθη στη διάρκεια της ζωής τους, κάνοντας εφικτή την επικονίαση των φυτών και μαζεύουν νέκταρ για να το μεταφέρουν στην κυψέλη. Ευτυχώς για εμάς, οι μέλισσες παράγουν πιο πολύ μέλι απ' όσο χρειάζονται οι αποικίες τους και οι μελισσοκόμοι απομακρύνουν την περίσσεια και το εμφιαλώνουν. Όπως συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Πώς παράγεται το μέλι

Το μέλι ξεκινάει ως νέκταρ λουλουδιών που συγκομίζεται από τις μέλισσες , το οποίο διασπάται σε απλά σάκχαρα μέσα στην κηρύθρα. Το σχήμα της κηρύθρας και το συνεχόμενο ανέμισμα από τια φτερά των μελισσών προκαλεί εξάτμιση, δημιουργώντας το υγρό ρευστό μέλι. Το χρώμα και η γεύση του μελιού εξαρτάται από το νέκταρ που συλλέγεται από τις μέλισσες. Για παράδειγμα το μέλι που παράγεται από το νέκταρ ανθών πορτοκαλιάς είναι συνήθως ανοιχτόχρωμο, ενώ το μέλι από αγριολούλουδα έχει ένα πιο σκούρο, κεχριμπαρένιο χρώμα.

Κατά μέσο όρο μία κυψέλη παράγει 30 κιλά επιπλέον μέλι κάθε χρόνο. Οι μελισσοκόμοι το συλλέγουν, συγκομίζοντας τα πλαίσια κηρύθρας και αφαιρώντας το κάλυμμα από κερί που δημιουργούν οι μέλισσες για να σφραγίσουν το κάθε κελί. Αφού αφαιρεθεί αυτό το κάλυμμα, τα πλαίσια τοποθετούνται σε ένα μηχάνημα που τα φυγοκεντρίζει , αναγκάζοντας το μέλι να βγει έξω από την κηρύθρα.

Αφού πραγματοποιηθεί η εξαγωγή του μελιού, στραγγίζεται ώστε να απομακρυνθεί εντελώς το κερί και τυχόν σωματίδια. Κάποιο μελισσοκόμοι θερμαίνουν το μέλι, ώστε να διευκολύνουν αυτή τη διεργασία, χωρίς να επηρεάζει τη σύνθεσή του. Μετά τη στράγγιση, εμφιαλώνεται και φτάνει στον καταναλωτή. Δεν έχει σημασία αν ο περιέκτης είναι γυάλινος ή πλαστικός και το μέρος που πωλείται. Αν η ετικέτα των συστατικών αναγράφει «καθαρό μέλι» δεν έχει προστεθεί καμιά ουσία από τη μέλισσα, στην κυψέλη και στη συσκευασία.

H μορφή του μελιού

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε το μέλι ως ένα υγρό σε περιέκτη, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόπο για να απολαύσει κάποιος αυτό το φυσικό νέκταρ (κηρύθρα, κρυσταλλωμένο, υγρό).

Οι ποικιλίες του μελιού

Το χρώμα, το άρωμα και η γεύση του μελιού διαφέρουν , ανάλογα με το νέκταρ των λουλουδιών που έχουν επισκεφτεί οι μέλισσες. Υπάρχουν πάνω από 300 είδη μελιού που προέρχονται κυρίως από τα άνθη των φυτών. Η απόχρωσή τους κυμαίνεται από σχεδόν άχρωμο, μέχρι σκούρο καφέ, ενώ η γεύση από διακριτική μέχρι έντονη. Ακόμα και το άρωμα του μελιού μπορεί να είναι χαρακτηριστικό των αντίστοιχων λουλουδιών. Ως γενικός κανόνας η γεύση του ανοιχτόχρωμου μελιού είναι πιο απαλή, ενώ η γεύση του σκουρόχρωμου μελιού είναι πιο έντονη.

Τα οφέλη του μελιού

Διατροφή

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μέλι περιέχει πλήθος βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων και αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στο μέλι είναι φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα. Η ποσότητα και ο τύπος αυτών των ουσιών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα άνθη από τα οποία προέρχονται.

Διατροφικό προφίλ του μελιού:

Γλυκαντικό

Καθώς το μέλι είναι ελαφριά πιο γλυκό από τη ζάχαρη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιγότερο για να επιτύχουμε την ίδια γλυκύτητα σε ένα πιάτο. Όταν αντικαθιστούμε τη ζάχαρη με μέλι , μειώνουμε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσαμε στο μισό.

Φυσική πηγή ενέργειας

Το μέλι είναι φυσική πηγή υδατανθράκων (17g ανά κουταλιά της σούπας), γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τους μύες. Καθώς οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή καυσίμου στο σώμα, το μέλι μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση του γλυκογόνου στους μύες, το οποίο ενισχύει την επίδοση των αθλητών.

Κατασταλτικό του βήχα

Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Παρ' όλο που ο χρόνος θεραπεύει τον ερεθισμένο λαιμό, ένα κουτάλι με μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τον ερεθισμό.

Σημαντική υπενθύμιση

Το μέλι αποτελεί μία πολύπλευρη και ολοκληρωμένη τροφή για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικους. Μπορεί όμως να μπει στη διατροφή ενός παιδιού μόνο μετά την ηλικία του ενός έτους.

Διαβάστε επίσης :

@health_and_snacks
Team health & snacks , 2019
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε