
Ένα αβοκάντο την ημέρα την LDL χοληστερόλη πιθανότατα κάνει πέρα!

To κρατάμε την «κακή» χοληστερόλη σε χαμηλά επίπεδα πιθανότατα είναι τόσο απλό όσο το να καταναλώνουμε ένα αβοκάντο την ημέρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έχει διεξαχθεί από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Συγκεκριμένα, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, βρέθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο βοηθάει στη μείωση των σωματιδίων της LDL χοληστερόλης που έχουν οξειδωθεί.
Μία από τους συγγραφείς της μελέτης η Penny Kris-Etherton, διακεκριμένη καθηγήτρια διατροφής, αναφέρει σε δελτίο τύπου ότι οι έρευνες υποδεικνύουν την οξείδωση ως τη βάση για καταστάσεις όπως ο καρκίνος και η καρδιαγγειακή νόσος. «Γνωρίζουμε ότι όταν τα σωματίδια της LDL χοληστερόλης οξειδώνονται, ξεκινάει μία αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία προάγει την αθηροσκλήρωση, δηλαδή τη δημιουργία πλακών στα αρτηριακά τοιχώματα. Η οξείδωση δεν είναι καλή, οπότε αν μπορούμε να βοηθήσουμε για να προστατέψουμε το σώμα μας μέσω των τροφίμων που καταναλώνουμε, είναι ευεργετικό.»
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 45 ενήλικες συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ακολούθησαν μία διατροφή δοκιμαστικής περιόδου δύο εβδομάδων, η οποία προσομοίαζε τη μέση Αμερικάνικη διατροφή. Ο κάθε συμμετέχοντας στη συνέχεια ολοκλήρωσε μία διαφορετική διατροφή διάρκειας πέντε εβδομάδων σε τυχαία σειρά. Οι διαφορετικοί τύποι των διατροφών περιλάμβαναν διατροφή με χαμηλά ποσοστά λιπαρών, με μέτρια ποσοστά λιπαρών και με μέτρια ποσοστά λιπαρών συν ένα αβοκάντο την ημέρα. Η κατηγορία της διατροφής με μέτρια ποσοστά λιπαρών χωρίς αβοκάντο συμπληρώθηκε με επιπρόσθετα υγιεινά λιπαρά, ώστε να ταιριάζει με την ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που προσλαμβάνει κάποιος από την κατανάλωση αβοκάντο.
Μετά από πέντε εβδομάδες με τη διατροφή με το αβοκάντο, οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά οξειδωμένης LDL χοληστερόλης σε σχέση με πριν τη μελέτη και των υπόλοιπων δύο τύπων διατροφής. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερα ποσοστά λουτεΐνης, μία αντιοξειδωτική ουσία, η οποία όπως σημειώνει η ερευνήτρια Penny Kris-Etherton, «πιθανότατα είναι η βιοδραστική ουσία η οποία προστατεύει τη χοληστερόλη LDL από την οξείδωση».
Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι καθώς η διατροφή με μέτρια ποσοστά λιπαρών περιελάμβανε τα ίδια μονοακόρεστα λιπαρά οξέα με αυτά του αβοκάντο, είναι αρκετά πιθανόν ότι το φρούτο έχει επιπρόσθετες βιοενεργές ουσίες, οι οποίες συνέβαλαν στην ευεργετική επίδραση της διατροφής με αβοκάντο.
Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα, η Kris-Etherton συμπλήρωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « Η διατροφική έρευνα σχετικά με το αβοκάντο είναι μία σχετικά νέα περιοχή μελέτης και γι' αυτό πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην κορυφή του παγόβουνου για μάθουμε περισσότερα για τις επιδράσεις του στην υγεία. Το αβοκάντο είναι πραγματικά πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, καροτενοειδή-τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών-καθώς και σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Διαθέτει τόσο μεγάλη πυκνότητα θρεπτικών στοιχείων και γι' αυτό πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή ώστε να μάθουμε με ποιους τρόπους συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας».



Σπιτική Πίτσα

Ποπ-κορν / καλαμπόκι

Κοροναϊός: 8 συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

ΕΦΕΤ Ενημέρωση σχετικά με την ανάκληση φύλλων για spring rolls που περιέχουν γάλα χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα

ΕΦΕΤ Επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 386.117,50 ευρώ σε επιχειρήσεις τροφίμων

Ένα αβοκάντο την ημέρα την LDL χοληστερόλη πιθανότατα κάνει πέρα!

12 τάσεις σε τρόφιμα και ποτά για το 2020
