Πρότυπο σχήμα αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΚ 2406/96) / Διάκριση αλιευμάτων και αξιολόγηση.
Πρότυπο σχήμα αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΚ 2406/96) / Διάκριση αλιευμάτων και αξιολόγηση.
Με βάση το πρότυπο σχήμα αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΚ 2406/96) τα αλιεύματα διακρίνονται και αξιολογούνται στα πλαίσια τριών κατηγοριών.
Κυανά Ψάρια (τόνος, προσφυγάκι, ρέγγα, σαρδέλα, σκουμπρί, σαφρίδι και γαύρος) :
Χρώμα δέρματος: ζωηρό, ιριδίζων και με σαφή διαφορά μεταξύ ραχιαίας και κοιλιακής επιφάνειας
Δερματική βλέννα: υδαρής και διαυγής
Υφή της σάρκας: πολύ ανθεκτική, σκληρή
Καλύμματα βραγχίων: Αργυρόχρωμα
Οφθαλμός: Κυρτός προεξέχων, κόρη κιτρινόμαυρη, στιλπνή, βλέφαρο διαφανές
Βράγχια: Ομοιόμορφο σκοτεινό ερυθρό χρώμα, έλλειψη βλέννας
Οσμή βραγχίων: Οσή φρέσκων φυκών, έντονη, ιωδιούχος
Λευκά Ψάρια (μπακαλιάρος, γάδος, πεσκαντρίτσα, γόπα, μαρίδα, μουγγρί, καπόνι, κέφαλος, ζγκέτα, γλώσσα) :
Χρώμα δέρματος: ζωηρό, ιριδίζων ή οπαλίζον χωρίς αποχρωματισμό.
Δερματική βλέννα: υδαρής και διαυγής
Υφή της σάρκας: ανθεκτική και ελαστική επιφάνεια
Οφθαλμός: Κόρη μαύρη και στιλπνή, κερατοειδής διαφανής
Βράγχια: Χρώμα ζωηρό, έλλειψη βλέννας
Οσμή βραγχίων: Οσή φυκών, οσή φρέσκου ελαίου, καυστική οσμή, οσμή χώματος
Κεφαλόποδα (θράψαλα, καλαμάρια, μοσχιοί, σουπιές, χταπόδια)
Δέρμα: Ζωηρός Χρωματισμός, δέρμα προσκολλημένο στη σάρκα
Σάρκα: Πολύ ανθεκτική, λευκή μαργαριτόχρωμη
Πλοκάμια: Ανθεκτικά στην αφαίρεση
Οσμή: Φρέσκια οσμή φυκών\