Διατροφική Επισήμανση
Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφική επισήμανση
Γιατί να διαβάσω μία ετικέτα;
- Για να ξέρω τι περιέχεται μέσα σε ένα τρόφιμο
Οι ετικέτες τροφίμων μας βοηθούν να καταλαβαίνουμε τι περιέχει ένα συσκευασμένο τρόφιμο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ετικέτα πρέπει να περιέχει:
- Tην περιεκτικότητα σε θερμίδες (kcal) και σε kilojoules (kJ),
- Τα λιπαρά
- Τα κορεσμένα λιπαρά
- Τους υδατάνθρακες
- Τα σάκχαρα
- Την πρωτεΐνη
- Το αλάτι
Ανά 100 γραμμάρια (g) ή ml. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να εμφανίζονται συγκεντρωμένες και το πιο πιθανόν είναι να τις βρούμε στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Συχνά, κάποιες πληροφορίες αναγράφονται και στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Οι διατροφικές πληροφορίες πολλές φορές εκφράζονται και ανά μερίδα και μπορεί να περιλαμβάνουν και το περιεχόμενο σε φυτικές ίνες. Αν η διατροφικός ισχυρισμός αναγράφεται πάνω στη μάρκα του προϊόντος, το αντίστοιχο περιεχόμενο, όπως οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία πρέπει να περιέχονται επίσης.
- Για να ταιριάζει με τις διατροφικές μου ανάγκες
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας μας, την ηλικία, το φύλο και τις ανάγκες μας σε ενέργεια. Η διατροφική ετικέτα μας επιτρέπει να επιλέξουμε τα προϊόντα που ταιριάζουν με τις ανάγκες της υγείας μας και τους στόχους μας. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας μπορεί να επωφεληθεί από την ανάγνωση και την κατανόηση μία ετικέτας, εφόσον έχει ως στόνο τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού σε λιγότερα από 5-6 g ανά ημέρα (το προτεινόμενο όριο για έναν ενήλικα). Συνοπτικά, για να καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας το μέγεθος της μερίδας. Είναι καλό να αναρωτηθούμε, ποια μερίδα του προϊόντος θέλουμε να καταναλώσουμε με βάση τις διατροφικές πληροφορίες. Πρέπει να προσέξουμε ότι η ποσότητα που θα καταναλώσουμε μπορεί να διαφέρει από αυτό που ορίζεται ως μερίδα.
- Για να γνωρίζω πώς ένα τρόφιμο συμβάλει στις καθημερινές διατροφικές μου ανάγκες
Οι «Προσλήψεις αναφοράς» (RIs) μας καθοδηγούν σχετικά με την ποσότητα των διατροφικών στοιχείων και της ενέργειας που χρειαζόμαστε για μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή κάθε μέρα.
Προσλήψεις αναφοράς (RIs) με βάση τις απαιτήσεις μίας μέσης γυναίκας με διατροφή 2000 θερμίδων (kcal). Οι παραπάνω προσλήψεις αναφοράς υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσίας και βασίζονται σε επιστημονικές συμβουλές από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Οι προσλήψεις αναφοράς έχουν αντικαταστήσει τον όρο «Κατευθυντήριες Γραμμές για την Ημερήσια Ποσότητα» (GDA), παρ' όλο που οι αρχές που αντιπροσωπεύουν παραμένουν οι ίδιες.
Μία ετικέτα μπορεί να αναγράφει το διατροφικό περιεχόμενο ενός προϊόντος ως ποσοστό των προσλήψεων αναφοράς, π.χ. αν ένα προϊόν περιέχει 4.9 g λίπους, περιέχει 7% των προσλήψεων αναφοράς (RIs) για την κατανάλωση λιπαρών μέσα στην ημέρα, το οποίο είναι 70g. Οι προσλήψεις αναφοράς μπορεί να αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας και κάποιες φορές στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Καθώς το μέγεθος ενός προϊόντος διαφέρει, είναι χρήσιμο να συγκρίνουμε τα προϊόντα διαβάζοντας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά ανά 100g. Οι πληροφορίες ανά μερίδα μπορεί να είναι χρήσιμες για τη σύγκριση συσκευασμένων προϊόντων που απευθύνονται μόνο σε ένα άτομο.
Καθώς οι διατροφικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικές, οι προσλήψεις αναφοράς (RIs) δεν έχουν σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως στόχοι, παρά να χρησιμοποιηθούν ως σημείο αναφοράς (σε μία μέση γυναίκα, με μέση ποσότητα φυσικής δραστηριότητας) ώστε να αποτελέσουν κατευθυντήριες γραμμές για τις ατομικές επιλογές.
Τί είναι οι διατροφικοί ισχυρισμοί και οι ισχυρισμοί υγείας;
Οι διατροφικοί ισχυρισμοί ή οι ισχυρισμοί υγείας υποδηλώνουν ότι ένα προϊόν έχει ευεργετικές ιδιότητες με βάση ένα ή περισσότερα συστατικά. Οι ισχυρισμοί πρέπει να εναρμονίζονται με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, οι οποίοι μας προστατεύουν από τη λανθασμένη διαφήμιση και καθιστούν δυνατή τη δίκαιη σύγκριση μεταξύ προϊόντων.
Διατροφικοί ισχυρισμοί: Δηλώνουν, προτείνουν ή υπονοούν ότι ένα τρόφιμο έχει συγκεκριμένες διατροφικές ιδιότητες. Υπάρχει μία καθορισμένη λίστα διατροφικών ισχυρισμών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Για παράδειγμα:
- «χαμηλό σε θερμίδες» σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει πάνω από 40 θερμίδες (kcal) ανά 100 g (στερεό) ή 20 θερμίδες (kcal) ανά 100 ml (υγρό),
- «μειωμένο (όνομα συστατικού)» σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει 30% λιγότερο από το θρεπτικό συστατικό σε σύγκριση με το ίδιο προϊόν
Ισχυρισμοί υγείας: δηλώνουν, προτείνουν ή υπονοούν ότι υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ ενός τροφίμου και ενός αποτελέσματος υγείας. Π.χ. «περιέχει ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών». Οι παρασκευαστές των τροφίμων μπορούν να παρέχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν έναν ισχυρισμό, οι οποίες ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
Στην Ε.Ε. επιτρέπονται μόνο επιστημονικά αποδεδειγμένοι ισχυρισμοί. Παρ' όλα αυτά, πρέπει πάντα να ελέγχουμε τις ετικέτες προσεκτικά. Ένα προϊόν που είναι χαμηλό σε λιπαρά ή είναι πηγή φυτικών ινών μπορεί να είναι υψηλό σε θερμίδες ή αλάτι για τις προσωπικές ανάγκες ενός ατόμου.
Διαβάστε επίσης :