
Διαφορετικές ποικιλίες ελιάς
Μάθετε τα πάντα για τις διαφορετικές ποικιλίες ελιάς
- Μικρές κρητικές πράσινες ελιές
Οι κρητικές ελληνικές ελιές ονομάζονται «ελίτσες» και η επίσημη ονομασία της ποικιλίας είναι κορωνέικη. Η Κρήτη είναι διάσημη για αυτές τις μικροσκοπικές ελιές που καλλιεργούνται επίσης στη Μεσσηνία και στη Ζάκυνθο. Παρά το μέγεθός τους συσκευάζονται με ελαιόλαδο και αποτελούν την πρώτη ύλη για ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο. Όταν είναι πράσινες συγκομίζονται (σε μικρές ποσότητες) και καταναλώνονται ως επιτραπέζιες. Όταν είναι μαύρες και ώριμες (Δεκέμβριος, Ιανουάριος και κάποιες φορές τον Φεβρουάριο) συγκομίζονται σχεδόν αποκλειστικά για την παραγωγή ελαιόλαδου.
- Πράσινες ελιές Χαλκιδικής
Οι ελιές Χαλκιδικής είναι μεγάλες σε μέγεθος, έχουν σχήμα οβάλ, απαλό πράσινο χρώμα και συγκομίζονται συνήθως μέσα στον Οκτώβριο. Το μεγάλο τους μέγεθος διευκολύνει το γέμισμά τους, όπου συνήθως ως γέμισμα χρησιμοποιούνται αποξηραμένες τομάτες, τυρί και αμύγδαλα. Η επεξεργασία αυτών των ελιών γίνεται συνήθως με άλμη, η οποία τους προσδίδει μία σταθερή υφή. Χαρακτηρίζονται από μια απαλή γεύση με νότες πιπεριού και η σάρκα τους είναι τρυφερή.
- Πράσινες ελιές Ναυπλίου
Οι πράσινες ελιές Ναυπλίου καλλιεργούνται στην κοιλάδα του Άργους στην ανατολική Πελοπόννησο. Έχουν μικρό μέγεθος, απαλό πράσινο χρώμα και διατηρούνται συνήθως σε άλμη. Η σάρκα τους είναι συμπαγής, σφικτή, τραγανή. Συγκομίζονται στην αρχή της σεζόν τον Οκτώβριο. Σερβίρονται ως επιτραπέζιες ελιές με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κλαδάκια φρέσκου άνηθου.
- Kόκκινες ελιές Καλαμάτας
Οι ελιές Καλαμάτας συγκομίζονται κανονικά μόλις ωριμάσουν πλήρως τον Δεκέμβριο, αλλά μπορούν να συγκομιστούν και νωρίτερα μέσα στο Νοέμβριο. Όταν συγκομίζονται νωρίτερα και δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, είναι γνωστές και ως «ροζ» ελιές για την ανοιχτόχρωμη εμφάνισή τους.
- Plum Olives
Οι ελιές αυτές είναι πολύ μεγάλες στο μέγεθος και συγκομίζονται το Νοέμβριο. H plum ελιά θεωρείται ως αναβίωση μίας αρχαίας ελληνικής ποικιλίας ελιάς. Η καλλιέργεια πραγματοποιείται με οργανικές μεθόδους με σεβασμό στο περιβάλλον με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο. Προκειμένου να γίνει η ζύμωση των ελιών, αφήνεται σε νερό με αλάτι. Με το χρόνο η ελιά μπορεί να ζυμωθεί χωρίς την προσθήκη χημικών πρόσθετων.
- Μαύρες ελιές Καλαμάτας
Πιθανότατα μία από τις πιο γνωστές ελληνικές ελιές, μαύρες ή σκούρες δαμασκηνί, οι ελιές Καλαμάτας συγκομίζονται το Δεκέμβριο όταν είναι πλήρως ώριμες στην κοιλάδα της Μεσσηνίας, κοντά στην πόλη της Καλαμάτας. Μετά από προσεκτική επιλογή χαράζονται και τοποθετούνται σε άλμη με ξύδι. Η σάρκα τους είναι σφικτή, γυαλιστερή και έχουν ένα χαρακτηριστικό σχήμα αμύγδαλου.
- Θρούμπες
Σε αντίθεση με τις ελιές που ζαρώνουν μετά τον αλατισμό, οι συγκεκριμένες είναι πλήρως ώριμες ελιές που δεν έχουν συγκομισθεί. Ωριμάζουν και ζαρώνουν πάνω στο δέντρο. Κάτω από τα ελαιόδεντρα τοποθετούνται δίχτυα, όπου συλλέγονται οι ελιές όταν είναι πλήρως ώριμες. Το να είναι ρυτιδιασμένες είναι η φυσική τους κατάσταση. Είναι οι μοναδικές ελιές που μπορούν να φαγωθούν απευθείας από το δέντρο. Έχουν αρκετή σάρκα, έντονη γεύση και δε χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαιόλαδου. Οι περισσότερες θρούμπες ελιές προέρχονται από το νησί της Θάσου. Αγαπημένοι τρόποι σερβιρίσματος είναι με πατατοσαλάτα, ψιλοκομμένες με ελαιόλαδο και πασπαλισμένες με ρίγανη.



Σπιτική Πίτσα

Ποπ-κορν / καλαμπόκι

Κοροναϊός: 8 συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

ΕΦΕΤ Ενημέρωση σχετικά με την ανάκληση φύλλων για spring rolls που περιέχουν γάλα χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα

ΕΦΕΤ Επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 386.117,50 ευρώ σε επιχειρήσεις τροφίμων

Ένα αβοκάντο την ημέρα την LDL χοληστερόλη πιθανότατα κάνει πέρα!

12 τάσεις σε τρόφιμα και ποτά για το 2020

Πρότυπο σχήμα αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΚ 2406/96) / Διάκριση αλιευμάτων και αξιολόγηση.

Καρχαρίες και σαλάχια καταλήγουν στο πιάτο μας

Διαφορετικές ποικιλίες ελιάς

Αποκωδικοποιήθηκε το "DNA" της φέτας, ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της!

25 τρόφιμα που πρέπει να φας μέσα στον Δεκέμβριο

Μαρμελάδα ακτινίδιο χωρίς ζάχαρη με σπόρους chia

Ακτινίδιο

ΕΦΕΤ Έλεγχοι ενόψει Χριστουγέννων

Διατροφική Επισήμανση

Αερόβια άσκηση και Μεταβολισμός

VFUT 2019: Αγκαλιάζοντας τη φύση – Ένας αγώνας επιβίωσης!!!

ΕΦΕΤ Επιτραπέζια ελιά

Κανόνες για αποτροπή της "εξάπλωσης" των μικροβίων

Εύκολη, υγιεινή, σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella) χωρίς ζάχαρη

Φουντούκι, ένας μικροσκοπικός, αλλά πολύτιμος καρπός

"Όπλο" απέναντι στον καρκίνο... το καρότο

"Βόμβα" θρεπτικών συστατικών... smoothie φρούτων και λαχανικών

Χημικές ουσίες από πλαστικοποιητές και αντικολλητικά τηγάνια στον οργανισμό των Eυρωπαίων

Ένα πολύτιμο δώρο που μας χάρισε η φύση... το μέλι

ΕΦΕΤ Προστασία του πολυτιμότερου τρόφιμου της μεσογειακής διατροφής

Superbowl με λιναρόσπορο και σπόρους chia
