Διαφορετικές ποικιλίες ελιάς

2020-01-07

Μάθετε τα πάντα για τις διαφορετικές ποικιλίες ελιάς

  • Μικρές κρητικές πράσινες ελιές

Οι κρητικές ελληνικές ελιές ονομάζονται «ελίτσες» και η επίσημη ονομασία της ποικιλίας είναι κορωνέικη. Η Κρήτη είναι διάσημη για αυτές τις μικροσκοπικές ελιές που καλλιεργούνται επίσης στη Μεσσηνία και στη Ζάκυνθο. Παρά το μέγεθός τους συσκευάζονται με ελαιόλαδο και αποτελούν την πρώτη ύλη για ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο. Όταν είναι πράσινες συγκομίζονται (σε μικρές ποσότητες) και καταναλώνονται ως επιτραπέζιες. Όταν είναι μαύρες και ώριμες (Δεκέμβριος, Ιανουάριος και κάποιες φορές τον Φεβρουάριο) συγκομίζονται σχεδόν αποκλειστικά για την παραγωγή ελαιόλαδου.

  • Πράσινες ελιές Χαλκιδικής

Οι ελιές Χαλκιδικής είναι μεγάλες σε μέγεθος, έχουν σχήμα οβάλ, απαλό πράσινο χρώμα και συγκομίζονται συνήθως μέσα στον Οκτώβριο. Το μεγάλο τους μέγεθος διευκολύνει το γέμισμά τους, όπου συνήθως ως γέμισμα χρησιμοποιούνται αποξηραμένες τομάτες, τυρί και αμύγδαλα. Η επεξεργασία αυτών των ελιών γίνεται συνήθως με άλμη, η οποία τους προσδίδει μία σταθερή υφή. Χαρακτηρίζονται από μια απαλή γεύση με νότες πιπεριού και η σάρκα τους είναι τρυφερή.

  • Πράσινες ελιές Ναυπλίου

Οι πράσινες ελιές Ναυπλίου καλλιεργούνται στην κοιλάδα του Άργους στην ανατολική Πελοπόννησο. Έχουν μικρό μέγεθος, απαλό πράσινο χρώμα και διατηρούνται συνήθως σε άλμη. Η σάρκα τους είναι συμπαγής, σφικτή, τραγανή. Συγκομίζονται στην αρχή της σεζόν τον Οκτώβριο. Σερβίρονται ως επιτραπέζιες ελιές με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κλαδάκια φρέσκου άνηθου.

  • Kόκκινες ελιές Καλαμάτας

Οι ελιές Καλαμάτας συγκομίζονται κανονικά μόλις ωριμάσουν πλήρως τον Δεκέμβριο, αλλά μπορούν να συγκομιστούν και νωρίτερα μέσα στο Νοέμβριο. Όταν συγκομίζονται νωρίτερα και δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, είναι γνωστές και ως «ροζ» ελιές για την ανοιχτόχρωμη εμφάνισή τους.

  • Plum Olives

Οι ελιές αυτές είναι πολύ μεγάλες στο μέγεθος και συγκομίζονται το Νοέμβριο. H plum ελιά θεωρείται ως αναβίωση μίας αρχαίας ελληνικής ποικιλίας ελιάς. Η καλλιέργεια πραγματοποιείται με οργανικές μεθόδους με σεβασμό στο περιβάλλον με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο. Προκειμένου να γίνει η ζύμωση των ελιών, αφήνεται σε νερό με αλάτι. Με το χρόνο η ελιά μπορεί να ζυμωθεί χωρίς την προσθήκη χημικών πρόσθετων.

  • Μαύρες ελιές Καλαμάτας

Πιθανότατα μία από τις πιο γνωστές ελληνικές ελιές, μαύρες ή σκούρες δαμασκηνί, οι ελιές Καλαμάτας συγκομίζονται το Δεκέμβριο όταν είναι πλήρως ώριμες στην κοιλάδα της Μεσσηνίας, κοντά στην πόλη της Καλαμάτας. Μετά από προσεκτική επιλογή χαράζονται και τοποθετούνται σε άλμη με ξύδι. Η σάρκα τους είναι σφικτή, γυαλιστερή και έχουν ένα χαρακτηριστικό σχήμα αμύγδαλου.

  • Θρούμπες

Σε αντίθεση με τις ελιές που ζαρώνουν μετά τον αλατισμό, οι συγκεκριμένες είναι πλήρως ώριμες ελιές που δεν έχουν συγκομισθεί. Ωριμάζουν και ζαρώνουν πάνω στο δέντρο. Κάτω από τα ελαιόδεντρα τοποθετούνται δίχτυα, όπου συλλέγονται οι ελιές όταν είναι πλήρως ώριμες. Το να είναι ρυτιδιασμένες είναι η φυσική τους κατάσταση. Είναι οι μοναδικές ελιές που μπορούν να φαγωθούν απευθείας από το δέντρο. Έχουν αρκετή σάρκα, έντονη γεύση και δε χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαιόλαδου. Οι περισσότερες θρούμπες ελιές προέρχονται από το νησί της Θάσου. Αγαπημένοι τρόποι σερβιρίσματος είναι με πατατοσαλάτα, ψιλοκομμένες με ελαιόλαδο και πασπαλισμένες με ρίγανη.

@health_and_snacks
Team health & snacks , 2019
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε