Αποκωδικοποιήθηκε το "DNA" της φέτας, ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της!

2019-12-21
Ερευνητές του Βιοϊατρικού Ιδρύματος Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (BRFAA) αποκωδικοποίησαν το DNA του αυθεντικού τυριού Φέτα που παράγεται στην Ελλάδα, ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της σε μοριακό επίπεδο.

Ο Δρ. Γεώργιος Τσαγκάρης και ο Δρ. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος ανέλυσαν διάφορες ποικιλίες Φέτας από όλη την Ελλάδα που φέρουν την ένδειξη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) προσδιορίζοντας τη διατροφική της αξία και τις διατροφικές της ιδιότητες.

Ανακάλυψαν ότι όλες οι ποικιλίες της Φέτας Π.Ο.Π. περιέχουν 489 διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνών, γνωστές μεταξύ άλλων για τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στην έρευνα επίσης προσδιορίστηκαν πολλές πρωτεΐνες που σχετίζονται με βιταμίνες και άλλα ολιγοστοιχεία, γνωστά μεταξύ άλλων για την ευεργετική τους επίδραση στο νευρικό σύστημα, τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των νεφρών, τη συμβολή τους στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση της χοληστερόλης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι 489 πρωτεΐνες δημιουργούν «την ταυτότητα» της Ελληνικής αυθεντικής φέτας, οι οποίες την καθιστούν ένα από τα πιο πλούσια τυριά σε πρωτεΐνες στον κόσμο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία επαναστατική μέθοδο που αναπτύχθηκε πρόσφατα και εφαρμόστηκε αποκλειστικά από το Τμήμα Πρωτεομικής του Ι.Ι.Β.Ε.Α.Α., την Τροφομετρία (trophometry, foodometry, nutriometry). Mε τη χρήση υψηλής ανάλυσης φασματομετρίας μάζας, οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν ποιοτικά και ποσοτικά όλα τα μόρια που περιέχονται τόσο σε στερεά όσο και υγρά τρόφιμα, καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής. Το σύνολο αυτών των στοιχείων σχηματίζει το «τροφομετρικό αποτύπωμα» για το κάθε τρόφιμο, το οποίο είναι μοναδικό για κάθε τρόφιμο που καταναλώνουμε και επομένως μπορεί να συγκριθεί με το προφίλ του ανθρώπινου DNA.

Με την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας το Τμήμα Πρωτεομικής της Ι.Ι.Β.Ε.Α.Α. έγινε η πρώτη μονάδα στα Βαλκάνια και στη Βορειοανατολική Ευρώπη που εφαρμόστηκε μοριακή ιχνηλασιμότητα.

Επιπρόσθετα, εκτός από τον προσδιορισμό της διατροφικής αξίας της Ελληνικής Φέτας, η νέα αυτή μέθοδος μπορεί να συμβάλει στον προσδιορισμό της ποιότητας του γάλακτος που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, να προστατεύσει την αγορά από τη νοθεία τροφίμων και τέλος να διαχωρίσει την αυθεντική Φέτα Π.Ο.Π. που παράγεται στην Ελλάδα από άλλες ποικιλίες λευκών τυριών.

Ερευνητές του Βιοϊατρικού Ιδρύματος Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (BRFAA) αποκωδικοποίησαν το DNA του αυθεντικού τυριού Φέτα που παράγεται στην Ελλάδα, ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της σε μοριακό επίπεδο.

Από το 2002, η Φέτα αποτελεί προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει μόνο το τυρί σε άλμη που παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης :

@health_and_snacks
Team health & snacks , 2019
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε